Blogbal geschiedenis

Blogbal 2016

Wanneer: Vrijdag 11 maart 2016 zesde editie.
Waar: De Nieuwe Anita, Frederik Hendrikstraat 111, Amsterdam
Wie: de Nederlandstalige blogosfeer. Bloggers, facebookerts, twitteraars en andere online schrijvers en hun lezers
Hoe laat: 19 uur deur open
Entree: gratis \o/
Muziek: 
19-21u:  dj-duo Lu-Shawn en Teacher Dvers
21:00u: Rikkert de Berevetter
21:05u: Furikaké (band)
21:30u: dj-duo Danskaput feat. Klaas Knooihuizen
22-23u: disco in de kelder incl. schuifelen
23-einde: dj-duo Danskaput feat. Klaas Knooihuizen

Na het groots van Blogbal 2015 tevens verkiezing van de allereerste Blogger des Vaderlands, kiezen wij voor de editie van 2016 voor een low key uitvoering. Nota bene: dit jaar niet in het chique Arti et Amicitiae maar in het chille De Nieuwe Anita. Geen persberichten, geen uitnodigingen, bloggers doen zelf de tamtam. Klein maar fijn. Terug naar het kerndoel. Alle bloggers en blogliefhebbers zijn welkom. Uw favo blogger zal een nicktag dragen zodat u hem/haar kunt aanspreken. Leuker én makkelijker kunnen we het niet maken. 
Blogbal 2015

Stokslagen aan kersverse Blogger des Vaderlands

De openingsspeech van ex-minister van Cultuur Hedy d'Ancona:

"In mijn hele lange carrière als politicus en actievoerdster zijn er weinig bewegingen geweest die ik zo interessant vind als datgene wat zich afspeelt in de wereld van de bloggers.
Ik denk dat er de laatste 50 jaar van mijn bestaan nooit zoiets revolutionairs heeft plaatsgevonden als dit. Ik vind het TOPDEMOCRATISCH. Ik kan eigenlijk niets bedenken [...] wat zo fundamenteel toegankelijk is voor iedereen die een andere mening heeft om mee te delen. Niets dat het politieke, het maatschappelijke en het individuele met met elkaar verbindt. Ik vind het echt ongelooflijk. Jullie vinden het gewoon, want jullie doen het, maar ik vind het ongelooflijk. Het is ook grenzeloos."
"Jullie zijn klokkenluiders. In een land als de onze is het vrij gevaarloos, maar je hoeft maar even in andere landen te kijken wat daar gebeurt... Ik heb zelf actie gevoerd via Amnesty International voor datgene wat jullie collega's in Saudi Arabië ondervindt, een land waar onze koning en onze koningin gewoon naar toe gaan als de machthebber daar overlijdt. Daar zit dus iemand in de gevangenis, en krijgt stokslagen, en moet een gigantische boete betalen, zoveel dat hij het niet zal halen, tot het einde van zijn bestaan. Dat zijn de mensen die het klokkenluiderschap tot in hun vezels in de dood verkopen.
Wij leven nog steeds en hopelijk voorgoed in een situatie waar bloggers doen wat ze moeten doen, ons alarmeren als het nodig is, ons amuseren wanneer ze daar behoefte en tijd voor vinden. Ik vind het een ongelooflijk belangrijke, ongelooflijk lieve, enerverende en spannende situatie. En ik vind jullie, met z'n allen, belangrijker dan de formele journalisten, die we gelukkig ook [...] . Ik feliciteer jullie met die positie. Hou het vol want het is een van de leukste, belangrijkste, onmisbaarste functies die je in de samenleving van vandaag kunt vervullen.
En ik wens nu alvast de Blogger des Vaderlands, wie het ook moge worden, enorm veel succes met die positie, en jullie een fantastische avond en hiermee is het bal geopend."


Wanneer: vrijdag 6 maart 2015 21:30 - 24:00 uur
Waar: kunstenaarssociëteit Arti et Amicitiae, Rokin 112, Amsterdam
Wie: de Nederlandstalige blogosfeer. Bloggers, facebookerts, twitteraars en andere online schrijvers en hun lezers
Afterparty: The Poolhole, Voetboogstraat 3b

Het Blogbal vindt voor de vijfde keer plaats, het eerste lustrum. Op die avond wordt de allereerste BLOGGER des VADERLANDS gekozen. Zie Blogger des Vaderlands voor info en nominatieprocedure. De prijs wordt uitgekeerd door Blogparel Peter.

De opening wordt verricht door ex-minister van cultuur Hedy d'Ancona.
Eregast: Kunstenaar en ex-provo Aat Veldhoen.

Naast huispianist Jasper Bartlema op de vleugel en violist Kristof zorgen Tycho Tax (The Outsiders) en Pietro Marchesi (My Kingdom for a Horse) voor de muzikale omlijsting.


Entree  €10,00 op NL75INGB0004031445 tnv stichting CultuurKapitaal ovv entree Blogbal of cash ter plekke. < 25 jaar en >80 gratis. 

Sociëteit Arti et Amicitiae bevindt zich op loopafstand van Amsterdam CS, tweede halte van trams 4, 9, 16 en 24.
BLOGBAL 2014Het Blogbal 2014 heeft plaats gevonden. De opgewaaide stof is weer neergedaald. De ruim 200 gasten zijn terug naar hun eigen haard en beslommeringen. De rust is weergekeerd. De organisatie blikt terug met veel voldoening op een warm en vreugdevol feest.

Wij willen uit de grond van ons hart een ieder danken die hieraan bijgedragen heeft. Om te beginnen sociëteit Arti et Amicitiae, die de openheid van geest, pioniersmentaliteit en generositeit had om haar deuren open te stellen aan ons zooitje ongeregeld. 

Wij danken alle gasten voor hun vrolijke aanwezigheid, en in het bijzonder degenen die van verre kwamen en reis- en overnachtingskosten hebben gemaakt.

Wij danken alle donateurs, helpers en leden. Zonder hen had het niet kunnen gebeuren.

Wij danken de pianisten voor hun wervelende melodieën.

En last but not least: wij danken de Blogbattlers, die met veel durf hun toetsenbord hebben verlaten om en plein public hun blogjes voor te dragen. We danken ze voor hun prachtige blogjes. Het waren:
Jeroen Mirck met Nu doet u het weer!
Sheriff Dubbel O met Blogbattleblog (zie hieronder)
Andrei Vreeling 
Bas Geeraets met De eerste keer van een naamloos meisje
Soul Food met De nieuwe twintig
Amoorah met Ik wil geen Marokkaanse man
Schone Slaapster met Dertien
Luisa Batista Samora met Seks
Catelijne Beijst met Paal
Pom Wolff
Max Lerou met Vier gedichten
Dause von Kippfest met Sinterklaas Gayporn

We feliciteren Dause von Kippfest met het winnen van de Blogbeker en de daaraan verbonden hoofdprijs. Met 109 decibels haalde hij twee keer de (ruim) hoogste score (102 was de volgende, de rest bevond zich tussen de 95 en 101dB). We beseffen dat ook zijn concurrenten oorverdovend applaus ten deel viel. Die fans stonden echter te ver van het podium om goed gemeten te kunnen worden. De techniek is onverbiddelijk. Volgend jaar zullen wij tafeltjes rondom het podium plaatsen, net als in stand up comedy. 

We gaan vol enthousiasme aan de slag met het voorbereiden van het Blogbal 2015, dat, zoals blogger Wltrrr terecht opmerkte, het eerste lustrum is. Dé gelegenheid om de hoogtepunten van eerdere edities van stal te halen, vinden wij. Zoals de legendarische paarden, de vuvuzelajazz, de goddelijke naakte punkers van Orgaanklap en wie weet, de pornopastiche. Het idee van Patty Rudge spreekt ons erg aan: elke blogger even op het podium. Dan weet iedereen wie wie is. Afijn. Het kan vriezen het kan dooien. Graag uw ideeën en suggesties naar hetblogbal@gmail.com.

Tot volgend jaarrrrrrr!

Oud Zeikwijf
Initiator en organisator BlogbalBLOGBAL 2014:

Wanneer: Vrijdag 7 maart 2014, 21:30 uur
WaarArti et Amicitiae, Rokin 112, Amsterdam
Wie: de Nederlandstalige blogosfeer. Bloggers, facebookerts, twitteraars en andere online schrijverts en hun lezers
Organisatie: blogger Oud Zeikwijf
After party: The Poolhole, Voetboogstraat 3b, om de hoek dus (1ste links, 2de links)
Wifi in Arti: wachtwoord vragen aan gastvrouw Rebecca van Putten a.k.a. @mrsvanP

HET BLOGBAL, het Boekenbal van de bloggers, is hét jaarlijkse event waar bloggers, facebookerts, twitteraars en andere online schrijverts en hun lezers elkaar IRL ontmoeten. Het Blogbal is er voor álle bloggers en andere online smaakmakers. Links of rechts, journalistiek of verhalend, dagelijks publicerend of gestopt: iedereen die bijdraagt aan een florerend blogbos.
In 2014 vindt de vierde editie van het Blogbal plaats. Welkom!


Programma: 
- Dit jaar op het Blogbal: de BLOGBATTLE. Deelnemers krijgen 3 minuten de tijd om hun ding te doen (dat meestal het voorlezen van een blogje is. Maar niet per se). Daarna worden ze weggejonast door het publiek. De applausmeter bepaalt wie afvalt en wie wint. De winnaar krijgt 100 euri en de BLOGBEKER vervaardigd door blogger Carolien Geurtsen.

Aangemeld voor de Blogbattle: 
Jeroen Mirck 
Sheriff Dubbel O 
EinsteinBarbie 
Miranda Blanket 
Andrei Vreeling 
Wendy Kroy 
Bas Geeraets 
Soul Food 
Amoorah 
Schone Slaapster 
Luisa Batista Samora 
Catelijne Beijst 
Pom Wolff
Max Lerou 
Lennie St Luce 
Kippfest 


Tussen de rondes, terwijl jullie borrelen en kletsen:
- Gepingel op de vleugel op de achtergrond 
- Gekke shit van Dause von Kippfest (onder voorbehoud)Vorig jaar was blogger Makbouli, in het dagelijkse leven berucht als de Sheriff van Oost Amsterdam, not amused dat het Blogbal in een kraakpand plaatsvond. Machtige opperheks die ze is strooide ze wat magische poeder en *tadziiiiem* Amsterdam werd voor één nacht gedompeld in de koudste kou evah. -45 was het. Treinen reden niet meer, vogels vroren dood in de lucht en neuzen vielen eraf terwijl de bloggertjes de lange en kronkelende weg naar het feest aflegden. 

WE ZIJN DIT NIET VERGETEN.

Dit jaar dus, is COMFORT het sleutelwoord. Chesterfields, open haard, sigaren en Le Monde. 


Tot 7 maart dudes!


Oud Zeikwijf
Initiator en organisator Blogbal


NB

OVERNACHTEN op loopafstand van Het Blogbal: 
<30 jaar: 
Hans Brinker 
Flying Pigs Downtown
>30 jaar:
Agora hotel 
- B&B: Metropolitan

NB2

De Blogbeker wordt vervaardigd door blogger Carolien Geurtsen.
De poster is gemaakt door Cut and Paste artist Mrtn van der Horst.
De tekst op de poster "If you can't block them, blog them" is van blogger Rena alias @favouriteshoes.
De nieuwe slogan 'incognito ergo sum' is van blogger Rebecca van Putten alias @mrsvanP
*applaus*


NB3

U begrijpt dat degene die de grootste aanhang meegenomen heeft naar het Blogbal de Blogbattle gaat winnen. Of degene waarvan de aanhang de hardste stem heeft en sterkste handen (applaus!). Dit heeft helegaar niets met kwaliteit te maken. Het is wel chill.


NB4

we wéten dat de poster in Comic Sans is dus FUCK OFF.Blogbattleblog van Makbouli

Ik heb me dus weer zwaar laten ringeloren. Deze keer was Oud Zeikwijf de gelukkige. En jullie zijn de ongelukkigen overigens. Als één van de organisatoren vroeg zij een paar maanden geleden of Sheriff Dubbel O ook mee wilde doen aan de Blogbattle tijdens het Blogbal. Ruggengraatloos als ik ben, gaf ik toe. Zeven maart was tenslotte nog heel ver weg. En ieder feestje verdient ten slotte zijn eigen troetelmarokkaan.

Inmiddels blijkt dat zeven maart gewoon in het hier en nu is. Ik moet u drie minuten vermaken en een applausmeter zal mij straks onverbiddelijk tot eeuwige hel en verdoemenis veroordelen. Om het feest compleet te maken sta ik hier in de vermaarde kunstenaarssociëteit Arti et die moeilijke naam. Op een podium… De hel!

Gelukkig kreeg gans social medialand er lucht van. Mijn schuld, ja, dat is waar. Suggesties om de drie minuten vol te krijgen varieerden van: ‘lees een blog voor’ (ja dûh, zover kwam ik ook) óf: ‘zwijg en zorg dat je je drie minuten heel elitair en bloggerig voordoet’ tot: ‘roep drie minuten heel hard KUT.’

Die laatste suggestie heb ik overigens overwogen. Tijdens het laatste Blogbal wat ik bezocht werd er tenslotte prehistorische harige porno afgespeeld op een groot scherm. Mijn KUT zou daarbij vergeleken natuurlijk van beschaving getuigen.

Slimpie Jeroen Mirck, onze huis D66’er was zo handig op Twitter aan te kondigen dat zowel hij als Makbouli zouden blogbattelen. Hij was kennelijk even vergeten dat wij vooral met elkaar geassocieerd worden omdat wij bij dezelfde partij horen. De Twitter beroepshysterici juichten: Van Rompuy in debat met Verhofstadt! Of huichelaar tegen huichelaar, stelletje eigenpijpende griezels!

En nu hoop ik heel hard dat mijn drie minuten voorbij zijn en u mij toejuicht alsof ik de volgende Verlosser ben. Juich, juich alsof u in een kamer zonder plafond bent. Applaudisseer, applaudisseer tot de blaren op uw handen staan. Doe het voor mij, zodat ik niet de rest van avond in een hoekje hoef te huilen.

BLOGBAL 2013Wanneer: dinsdag 12 maart 2013 19:30 uur
WaarOp de ValreepPolderweg 620 Amsterdam Oost (station Muiderpoort)
Wie: de Nederlandstalige blogosfeer. Bloggers, facebookers, twitteraars en andere online schrijverts en hun lezers
Organisatie: Blogger Oud Zeikwijf
Toegangsprijs: één blok hout per persoon voor de kachels

Quote: Blogger Miranda: '[over het Mirandabankje]Dat was het oplaadpunt voor mensen met een burn-out. Je kwam binnen en jawel! Daar stond ik: op de borden. Als je de borden volgde kwam je hier uit. Buiten een vuurkorf, een prachtig kamertje om te chillen (met oa mijn bank) en natuurlijk de zaal voor de échte schrijvers. Het tuig. Wat daar gebeurde na zonsondergang? Ik zat al in de trein terug. Maar het schijnt dat de broekjes uit gingen en prachtige dronkenmans liederen het pand vulden. Dát is nog eens een goed feest! Alle schrijvers zijn hippies. Niks aan te doen.'


Programma: 
Salon:
19:30 - 22:00 jamsessie
22:00 discussie over anonimiteit op het internet met o.a. Bas Taart van Retecool.com
22:30 open podium

Zaal: 
19:30 DJ Puchrocker a.k.a. Frommel
20:00 Bloggers Lezen Voor op het Blogbal: Jeroen MirckBerend QuestAlfredex van de RebellenklupSheriff JanzzenLuisa Batista Samora, Andrei Vreeling (van jongeren sites Volvens en Ontfrissend) en Karin Spaink
21:30 uitreiking Blogparels
22:00 Chinup 
23:00 Orgaanklap
24:00 Motel Aurora
2013 is het Jaar van het Voorlezen. Het Blogbal 2013 zal een podium bieden aan voorlezende bloggers: o.a. Jeroen MirckBerend QuestAlfredex van de RebellenklupSheriff JanzzenLuisa Batista Samora, Andrei Vreeling (van jongeren sites Volvens en Ontfrissend) en Karin Spaink.
Bloggers die een stukkie willen voorlezen melden zich bij hetblogbal@gmail.com.

Wouter Diesveld, cartoonist van Panzerfaust.org zal ons verblijden met zijn befaamde Muis Mollie Vertellingen.

De BLOGPAREL wordt traditiegetrouw uitgereikt. Dit jaar door Berend Quest. Zie pagina Blogparel. Al is het dit jaar "een soort van Blogparel", omdat de echte Blogparel een jaartje sabbatical neemt.

Door de avond heen zal  DJ Puchrocker a.k.a. Frommel plaatjes draaien. Echte plaatjes! Van vinyl!

Muzikale bloggers opgelet: Er is een JAMSESSIE! Neem je (akoestisch) instrument mee!  

Voor deelname aan de discussie over anonimiteit in blogs, contact Jaap Kramer aka @JaJaapJa.

Voorts worden er video's van Cut-and-Paste-Art kunstenaars Mrtn van der Horst en Pytr Baum getoond.

Overnachten kunt u tegen schappelijke prijzen doen bij het Stayokay op het dichtbij gelegen Timorplein.

Dichtsbijzijnde station = Muiderpoort
Uit het station, loop het plantsoen over in oostelijke richting tot het pand met verlichte letters MIRROR erop. Vanaf daar het paadje van rode lichtjes op de stoep volgen tot Op de Valreep. 

Attentie! Het terrein is afgelegen en modderig. Geen chique bedoening dit jaar! WAARSCHUW UW INTRODUCÉ(E)'S!  *Naaldhakken-alert* *aftands kraakpand* 


BLOGBAL 2012


is wederom gefinancieerd door de blogcommunity, zonder subsidie noch sponsors van buitenaf.


© Max Molovich van Meijer Verwijk Kleverman

Wanneer: dinsdag 13 maart 2012 19:30 uur
Waarde Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam
Wie: de Nederlandstalige blogosphere
Organisatie: blogger Oud Zeikwijf
Kaartjes: De Balie

*BLOGGERS OPGELET! DOE EEN NAAMTAG OP JE TRUI ZODAT IEDEREEN WEET WIE JE BENT!* of een etiketje met je nick erop, of een geborduurde versie versiert met kraaltjes, wat.dan.ook.


- Synchroon met het Boekenbal, dinsdag 13 maart 2012 19:30-23:00 uur, in de Balie te Amsterdam

- Het thema dit jaar is De Goddelijke Kalebas. Zie Kutbinnenlanders.nl/Kalebas

-De Goddelijke Kalebas nodigt bij dezen de hele blogosphere uit. Er worden dit jaar geen individuele uitnodigingen verstuurd

- Kaartjes à euro 7,50 zijn te verkrijgen bij de Balie

- De Goddelijke Kalebas is cool & easy: geen dresscode dus. Totale vrijheid.

-Programma:
19:30: chill in: pianomuziek van Bob de Duitser
20:00: De Blogparel uitreiking
20:30: DJ = DJ Hallie: Blog Walhallie en  Last FM profile
23:00: einde. Wie niet de trein terug naar huis pakt is welkom naar de after party het Bladenbal in de Sugar factory.

- Bloggers opgelet: er komt een boekentafel. U kunt uw papieren uitgaven meenemen om die door Het Blogbal te laten verkopen.

- Wifi aanwezig ("Balie Foyer")

- TIP VOOR DE GASTEN DIE VAN VER KOMEN: op loopafstand van het Blogbal bevindt zich een jeugdherberg aan het Vondelpark, waar naast de slaapzaal ook kamers geboekt kunnen worden, tegen billijke prijzen

- Bloggers die willen helpen melden zich bij het Blogbal: webdesigners, grafici, sponsorhunters, VJ's... Verder is ons team van blogologen 24/7 het www aan het afstropen voor de betere online teksten. Suggesties? Mail naar Het Blogbal.


***BLOGBAL 2011

is door een aantal bloggers gefinancierd, zonder subsidies.


Op het Blogbal 2011 zijn opgetreden:
Vuvuzelajazz Dause von Kippfest en Mary Sue Lewis
The White Horses
Mondharpvirtuoos Danibal

Initiator en organisator: blogger Oud Zeikwijf


De weergaloze Harry Mulischmasker ontworpen door Max Molovich, die Jort Kelder in DWDD droeg, vindt u nog steeds op Nurks, het tijdschrift voor Financiën, Handel, Nijverheid, Kunsten en Wetenschappen. Het Harry Mulischbeeld is bedacht en vervaardigd door Tom de Jager

Met dank aan allen.